Ο ποιητής Αρίσταρχος εκθειάζει τον «Γλυκύχυμον και Ευωδέστατον» οίνο της Λέσβου και τον αποκαλεί «Αμβροσίαν», ο δε Λατίνος Βιργίλιος γράφει: «Δεν κρέμονται από τα δικά μας αμπέλια ίδια τσαμπιά σαν εκείνα που τρυγάει η Λέσβος από τα κλήματα της Μήθυμνας».

Friday, November 23, 2012


Το Λεσβιακό Κρασοστάφυλο

Χιλιάδες χρόνια τώρα, οι κάτοικοι της Λέσβου καλλιεργούν και αξιοποιούν την ποικιλία αυτή για την παραγωγή κρασιού. Αυτό το εκλεκτό,ξηρό και δροσερό στη γεύση κρασί παράγεται σε όλη τη Λέσβο, και όχι μόνο στα Χίδηρα όπως θέλει να κάνει το κόσμο ναπιστεύει η οικογένεια Λάμπρου - ιδιοκτήτρια του οινοποιείου Μεθυμναίος.Επειδή πρόκειται για μία ερυθρά ποικιλία σταφυλιού, αξίζει να αναφερθεί ότι, τα κόκκινα σταφύλια (άρα και το κόκκινο κρασί),περιέχουν τα αντιοξειδωτικά βιοφλαβονόδη και ρεσβερατρόλη που μειώνουν την διόγκωση των καρκινικών κυττάρων.


1 comment:

  1. Τον χαιρετισμό μου. Θέλω να πιστεύω ότι, επειδή πρώτη η οικογένεια Λάμπρου έφερε στην επιφάνεια την ποικιλία, την καλλιέργησε την ονοποίισε και διέθεσε το κρασί της στην ευρεία κατανάλωση, ο κόσμος να πιστεύει ότι είναι δική της. Μία όμως ποικιλία δεν είναι κανενός γιατί η αμπελουργία και η οινοποιία έρχεται πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Δεν μπορώ όμως να αρνηθώ ένα μεγάλο μπράβο σ'αυτούς που την έφεραν στην επιφάνεια και έτσι εμείς όλοι οι λάτρεις του κρασιού απολαμβάνουμε το θαυμάσιο κρασί της, σήμερα και από άλλους παραγωγούς. Μπράβο στην οικογένεια Λάμπρου.

    ReplyDelete