Ο ποιητής Αρίσταρχος εκθειάζει τον «Γλυκύχυμον και Ευωδέστατον» οίνο της Λέσβου και τον αποκαλεί «Αμβροσίαν», ο δε Λατίνος Βιργίλιος γράφει: «Δεν κρέμονται από τα δικά μας αμπέλια ίδια τσαμπιά σαν εκείνα που τρυγάει η Λέσβος από τα κλήματα της Μήθυμνας».

Friday, November 23, 2012







Μεθυμναίος Οίνος


Μεθυμναίος ήταν προσωνύμιο του Διονύσου, θεού του κρασιού
Ο Μεθυμναίος Οίνος είναι προϊόν της αναβιωμένης αρχαίας ποικιλίας του Λεσβιακού Κρασοστάφυλου,
η οποία παρήγε το ακριβότερο κρασί της αρχαιότητας. Η αρχαία αυτή ποικιλία καλλιεργείται σήμερα αποκλειστικά σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου που κάποτε δημιούργησε το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Πιστός στο αρχαιοελληνικό ιδανικό της αρμονικής
συνύπαρξης των αντιθέτων, ο ερυθρός Μεθυμναίος είναι πεπαλαιωμένο κρασί με έντονη ορυκτότητα, αλλά έχει ελαφρύ μοσχατίζον άρωμα και ανοιχτό ρουμπινί χρώμα, ενώ ο λευκός βραβευμένος Μεθυμναίος, που παράγεται από την ίδια ερυθρά ποικιλία, έχει τραγανή ορυκτώδη γεύση και μοσχατίζον τα αρώματα με τόνους εσπεριδοειδών. Και τα δύο κρασιά είναι εξαιρετικά ιδιάζοντα,όπως ταιριάζει στην αρχαία τους κληρονομιά και την μοναδική περιοχή όπου παράγονται.

No comments:

Post a Comment