Ο ποιητής Αρίσταρχος εκθειάζει τον «Γλυκύχυμον και Ευωδέστατον» οίνο της Λέσβου και τον αποκαλεί «Αμβροσίαν», ο δε Λατίνος Βιργίλιος γράφει: «Δεν κρέμονται από τα δικά μας αμπέλια ίδια τσαμπιά σαν εκείνα που τρυγάει η Λέσβος από τα κλήματα της Μήθυμνας».

Wednesday, November 28, 2012

Γευστική επιτυχία για τα βιολογικά κρασιά Μεθυμναίος



Όπως φάνηκε από τη γευστική δοκιμή, υπήρξε μεγάλη και συνεχής βελτίωση του Μεθυμναίου όλα αυτά τα χρόνια, από τους  Μεθυμναίους της πρώτης πενταετίας, μέχρι τα ολοένα και πιο σύγχρονα γευστικά και τεχνολογικά κρασιά των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα το 2011, που κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη χρονιά.

Ο παραγωγός του Μεθυμναίου Οίνου, Γιάννης Λάμπρου, τόνισε, ότι το κρασί του 2011, μετά από χρόνια πειραματισμών με τη λεσβιακή ποικιλία , που κατ’ αποκλειστικότητα οινοποιεί, είναι για αυτόν η αντιπροσωπευτικότερη μορφή του κρασιού του, όπως αυτός το έχει οραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Σταθερές αξίες από την άλλη ήταν και είναι πάντα η κατ’ αποκλειστικότητα παραγωγή μονοποικιλιακού κρασιού από Χυδηριώτικο, ο βιολογικός τρόπος παραγωγής και η «θειούχος» ορυκτότητα, χαρακτηριστική του αμπελοτοπιού του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, όπου ο Μεθυμναίος παράγεται.

Στα σημαντικά της γευστικής δοκιμής για τον Μεθυμναίο συγκαταλέγεται επίσης ότι ο πρωτοπαρουσιαζόμενος στη γευστική δοκιμή Μεθυμναίος του 2011 είναι το πρώτο κρασί στην Ελλάδα που κυκλοφόρησε με ετικέτα που αναγράφει τον όρο εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και επιτρεπόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο η χρήση του όρου. Ακόμα, πρωτοπαρουσιάστηκε μια νέα,  εκδοχή του Μεθυμναίου, σοδείας 2010, ένα από τα πρώτα  στην Ελλάδα. Τέλος, ήταν η πρώτη φορά που ανοίχθηκε Μεθυμναίος του 1997 μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, και έτσι διαπιστώθηκε η πολύ καλή δυνατότητα παλαίωσής του.

No comments:

Post a Comment