Ο ποιητής Αρίσταρχος εκθειάζει τον «Γλυκύχυμον και Ευωδέστατον» οίνο της Λέσβου και τον αποκαλεί «Αμβροσίαν», ο δε Λατίνος Βιργίλιος γράφει: «Δεν κρέμονται από τα δικά μας αμπέλια ίδια τσαμπιά σαν εκείνα που τρυγάει η Λέσβος από τα κλήματα της Μήθυμνας».

Wednesday, February 13, 2013


ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ  ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ



Τα κρασιά της Λέσβου ήταν  περιζήτητα από την αρχαιότητα. Κατά τον Αρχέστρατο τον Δειπνολόγο (4οςαι.π.Χ.) αρχαίο συγγραφέα και φανατικό γευσιγνώστη, το κρασί της Λέσβου ήταν το καλύτερο της αρχαιότητας. Ο ποιητής Αρίσταρχος εκθειάζει τον «Γλυκύχυμον και Ευωδέστατον» οίνο της Λέσβου και τον αποκαλεί «Αμβροσίαν», ο δε Λατίνος Βιργίλιος γράφει: «Δεν κρέμονται από τα δικά μας αμπέλια ίδια τσαμπιά σαν εκείνα που τρυγάει η Λέσβος από τα κλήματα της Μήθυμνας». Επίσης, ο Διογένης ο Λαέρτιος κάνοντας αναφορά στο μεγάλο τέκνο της Λέσβου, τον Πιττακό, γράφει: «Νόμους έθηκεν (ο Πιττακός) τω μεθυστικών εάν αμάρτημα διπλήν είναι ζημίαν ίνα μη μεθύσι, πολλού κατά Νήσον οίνου γενομένου». 
Παρήγαγε λοιπόν η Λέσβος καλό κρασί και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα από την αρχαιότητα και μέχρι τις αρχές περίπου του 19ου αιώνα, όταν τα αμπέλια άρχισαν σιγά-σιγά να αντικαθίστανται από ελαιόδενδρα. Μέχρι σήμερα όμως, συνεχίζει να παράγεται πολύ καλής ποιότητας κρασί από μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ στην ηφαιστειογενή περιοχή της Δυτικής Λέσβου λειτουργεί επισκέψιμη μονάδα παραγωγής εξαιρετικού βιολογικού κρασιού.

Στις μέρες μας βέβαια, η οινοποσία έχει εξελιχθεί σε γευσιγνωστικές τέχνη, καθώς υπάρχουν εξειδικευμένοι κανόνες για τη σωστή απόλαυση που μπορεί τελικά να προσφέρει. Ένα καλά συντηρημένο κρασί, είναι ευθύνη του καταναλωτή, αφού υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Ένα πλούσιο γεύμα με πολλές και πικάντικες γεύσεις, χρειάζεται κρασί με εξίσου δυνατό άρωμα και προσωπικότητα, ενώ ένα απλό γεύμα και γενικώς η ελαφριά κουζίνα, δένει καλύτερα με κρασιά που έχουν φίνο άρωμα.

Ενσωματωμένο λοιπόν στην γαστρονομική κουλτούρα της Λέσβου από την αρχαιότητα, το κρασί συνοδεύει άριστα μια μεγάλη ποικιλία από τοπικές συνταγές, πλαισιώνοντας ιδανικά τα γεύματα και εμψυχώνοντας τις παραδοσιακές γιορτές. Άλλος ένας πρωταγωνιστής λοιπόν στο λεσβιακό τραπέζι που δένει την καλή διάθεση με τις γευστικές απολαύσεις της τοπικής κουζίνας. 


Wednesday, January 16, 2013


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΙΣ ΛΕΣΒΟΥ


Το τυποποιημένο επώνυμο κρασί της Λέσβου, ο «Μεθυμναίος Οίνος», απέσπασε μια ακόμη παγκόσμια διάκριση. Αυτήν τη φορά βραβεύτηκε στην ετήσια εκδήλωση πολιτισμού, γαστρονομίας και γευσιγνωσίας κρασιού, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, με συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες, που έγινε στις 23 Ιανουαρίου στο Μέγαρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ελβετική πόλη. 600 περίπου διπλωμάτες και δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ ήταν οι εκλέκτορες που ανέδειξαν ως «κρασί της ετήσιας εκδήλωσής τους για το 2008» το «Μεθυμναίο Οίνο». Ο παραγωγός του κρασιού, Γιάννης Λάμπρου, εξήγησε στους διπλωμάτες και τους δημοσιογράφους της Ένωσης Διαπιστευμένων Ανταποκριτών στα Ηνωμένα Έθνη και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ότι η επιλογή τους δεν τον ξάφνιασε, δεδομένου ότι η άγνωστη έως τώρα ποικιλία «χιδηριώτικο», από την οποία παράγει το κρασί του, είναι αναβίωση και αξιοποίηση της αρχαίας ποικιλίας που καλλιεργείτο στα ίδια ηφαιστιογενή εδάφη και έδινε το «Λέσβιο Οίνο», το ακριβότερο κρασί στις αγορές της Αθήνας και της Ρώμης στην αρχαιότητα. Επίσης ανέφερε ότι η ονομασία «Μεθυμναίος» αποτελεί προσωνύμιο του Διονύσου, θεού του κρασιού στην αρχαία Ελλάδα, και σημαίνει «κρασί του γάμου και της μουσικής».